Мило Джуканович става президент на Черна гора

Източник: БГНЕС

Несменяемият лидер на Черна гора Мило Джуканович побеждава на президентските избори, сочат предварителните резултати от гласуването. Няма да има втори тур. Според независимата НПО "Център за наблюдения" (CEMI), който следи резултатите, след обработката на бюлетините в повече от половината секции, Мило Джуканович има 53,5% от гласовете и изпреварва значително основния си съперник Младен Боянич (34,1%).

Доминирайки политиката в бивша югославска република в продължение на близо 25 години, Джуканович слезе от премиерския пост през октомври 2016 г. Той обяви предложението си за завръщане миналия месец. 56-годишният икономист, който отдели Черна гора от Сърбия през 2016 г. и стигна до приемането на страната в НАТО миналата година, сега иска да включи в Европейския съюз преобладаващо православната страна, част от чието население има силни проруски симпатии.

Очаква се президентството да се превърне в истинското седалище на властта в страната с население 620 000 души. Джуканович бе с най-добри позиции от седемте кандидати, с негови плакати изложени в цялата столица Подгорица - където живее една трета от населението на Черна гора - които го обявяват за "лидер, държавник и президент на всички граждани". Въпросът за организираната престъпност хвърли сянка върху кампанията - около 20 души бяха убити на улицата или от коли бомби през последните две години.

Опозицията обвинява Джуканович, че е свързан с мафията, което той отрича. "Като президент ще направя всичко по силите си ... да дам на полицията властта, която ще им позволи да защитават гражданите от тези, които излагат живота им на опасност", каза Джуканович по време на кампанията. Най-сериозният му съперник бе Младен Боянич, който има подкрепата на повечето опозиционни партии, включително проруски фракции. В неделя Боянич заяви, че гласува "да сложи край на управлението на автократ, който иска да превърне Черна гора в диктатура".

По-рано в кампанията си той обвини Джуканович, че е "създател на нестабилността и хаоса, които наблюдаваме по улиците на Черна гора". "Съгласен съм с Джуканович, че държавата е по-силна от мафията, но проблемът е, че не знам той от коя страна е", добави той. Джуканович твърди, че опозицията иска да превърне страната в "руска провинция" и да застраши мултикултурния начин на живот на Черна гора.

Бившият министър-председател, който също така имаше и един мандат като президент, може да разчита на подкрепата на хърватските, албанските и босненските малцинства, които съставляват 15% от избирателите. Проруският Марко Милачич, който се очаква да спечели само три процента от гласовете, обвинява Джуканович, че е най-отговорен за "ситуацията в страната, от окървавените улици до външната политика и съсипаната икономика“. При средна заплата в Черна гора от около 500 евро и безработицата над 20 процента, дебатът за Запада срещу Русия не е основната грижа за много от черногорците.

За Джуканович обаче изборът между Брюксел и Москва е от решаващо значение за това дали Черна гора ще "остане на пътя си на развитие". Но той смекчи антируската реторика, заявявайки, че иска "нормални отношения с Русия, ако тя е готова да направи същото". Заедно със Сърбия, Черна гора е фаворит да се присъедини към ЕС, може би още през 2025 г.

ЕС в доклада си за напредъка на страната през 2016 г. заяви, че Черна гора трябва да продължи усилията си за намаляване на организираната престъпност, по-специално на трафика на хора и прането на пари, и отбеляза проблема с международната контрабанда на цигари през пристанището на Бар. Всички страни кандидатки са силно насърчавани да приведат външната си политика в съответствие с ЕС, включително по отношение на Русия. /БГНЕС, АФП

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK