Президентът върна предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Снимка: Infomreja.bg

Очаквам истинско състезание на кандидати, заяви Румен Радев

„Връщам на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България”. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Преди това Радев коментира, че Конституцията възлага на главния прокурор функции с ключово значение за правосъдието.

 „Изборът на главен прокурор засяга всеки български граждани. Това изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава общественият интерес, правата на гражданите”, заяви Радев.

„Конституцията не ме задължава да мотивирам указ, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и към членовете на ВСС. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор”, каза още Радев.

„Бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с широко обществено доверие”, каза още президентът. „Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие, а не съмнение. С тези съображения упражнявам правото си по Конституция и връщам предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България”. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK