Президентът връчва мандата на ГЕРБ

Росен Плевнелиев, снимка: infomreja.bg, архив
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в Народното събрание - ГЕРБ, съобщи БНР.

Държавният глава оповести това в петък след политически консултации с парламентарните партии и след като Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов.

Ако от ГЕРБ върнат мандата, както вече декларираха, президентът ще даде право на Коалиция за България да състави правителство. Ако и те откажат, което подчертаха и те в началото на консултациите, Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат най-вероятно на ДПС.

При трети отказ, президентът ще назначи служебен кабинет, ще разпусне 41-то Народно събрание и ще насрочи дата за избори. Предсрочният вот трябва да бъде в периода от края на април до средата на май.

Според информация на в. "24 часа" най-обсъждана засега за служебен премиер била Екатерина Захариева, която бе зам.-министър на регионалното развитие, а сега е главен секретар на президента. Тя е магистър по право.
Сред спряганите имена бяха и тези на омбудсмана Константин Пенчев, столичния кмет Йорданка Фандъкова и управителя на БНБ Иван Искров. Всички те обаче отрекоха.

 

КОМЕНТАРИ

Станишев20:20 - 25.02.2013
ХУБАВА СНИМКА НА ПРЕЗИДЕНТА С АГЕНТ МАНОЛ БАШЕВ.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK