Президентът удостои с висши държавни отличия български учени и творци

Снимки: Прессекретариат

Двете церемонии се проведоха в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

Държавните отличия за проф. Николай Жечев, проф. Невена Цачева и ст.н.с. д-р Александър Скордев са израз на дълбокото признание на нашето общество за техните научни достижения, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия. Това заяви президентът Румен Радев на церемония, на която удостои тримата изявени учени с висши отличия.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава награди проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. Монографиите на проф. Жечев се нареждат сред историческите трудове, които намират високо признание сред научната общност у нас и в чужбина. Важно значение имат проучванията му, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, както и на живота, делото и творчеството на Христо Ботев.

За приноса й в развитието на медицинското образование президентът Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет в София. Проф. Цачева създава първите образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър" с 19 учебни програми по "Трудова медицина и работоспособност". Програмите са приложени в редица университети. Проф. Невена Цачева създава и ръководи Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на НСИ, тя създава Единно здравно интегрално досие с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

С медал „За заслуга“ президентът Румен Радев награди ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик. Ученият е създал общата теория на дисциплината „Контрол без разрушаване“.  Той е изтъкнат в своята област инженер и учен  в България и Европа. Автор е на редица монографии,  учебници, доклади и 20 български стандарти. Той притежава пет авторски свидетелства за технически средства за контрол без разрушаване. Обучил е над 3000 професионални дефектоскописти, стотици инженери и други специалисти.

„Макар професионалната дейност на тримата отличени днес да се развива в различни области на науката, постигнатото от тях има общо и важно значение за нашето общество“, заяви на церемонията по награждаване президентът Румен Радев. Държавният глава изтъкна приноса на отличените за съхраняването на нашите духовни корени, за усъвършенстване на средата за опазване на общественото здраве, за повишаването на конкурентоспособността на българското производство и качеството на живот. Президентът посочи, че с успехите си отличените дават личен пример за всеотдайност и творчески устрем. Постигнатото от вас има още по-голям смисъл с изградените силни изследователски екипи, с множеството ваши ученици и последователи, заяви Румен Радев на наградените.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа проф. Невена Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус – да работят за доброто и за развитието на България.

По-рано днес бяха удостоени с държавни отличия български творци и учени.

„Вие изграждате основополагащи ценности, възпитавате мироглед и разкривате нови хоризонти за не едно поколение“, подчерта държавният глава на церемонията.

Иван Терзиев беше удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие. С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен бяха отличени Лозан Лозанов, Николай Георгиев и Рашко Иванов. Отличие „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен получи Донка Копринкова.

„В навечерието на Деня на народните будители за мен е гордост да връча висшите държавни отличия на достойни българи за техния безспорен принос към българската култура и просперитет“, заяви още държавният глава и определи биографиите на изявените гости като разказ за десетилетен творчески труд и талант, посветен на общественото развитие, духовно израстване и задълбочаване на приятелството ни с други народи.

Иван Терзиев е сред талантливите и авторитетни български творци, известен с режисираните от него игрални и документални филми („Господин Никой“, „Мъже без работа“, „Силна вода“ и сериала „Селцето“), както и с активната си преподавателска дейност. Сценарист и режисьор е и на поредица от 7 новели и няколко късометражни документални филма.

Лозан Лозанов е сред успешните и уважавани творци с безспорен принос за развитието на съвременната българска архитектура. Работи активно с изтъкнати художници и скулптори. Носител е на множество престижни награди и отличия. Създава между много други и емблематичните обществени сгради резиденция „Бояна“, Пощенската палата в гр. Русе - съвместно с арх. Богдан Томалевски и хотел „Плиска“ в съавторство с арх. Христо Цветков.

Николай Георгиев поставя във фокуса на творческите си търсения като режисьор автентичната среща между актьори и зрители. Той е режисьор и сценарист на над 150 постановки, показани по цял свят, донесли му международно признание и множество награди. Създава частни и неформални трупи, сред които Университетски театър „Бим Бом“, неформалния театър „4+4“, „Първи женски театър“, въвежда експерименталните театрални класове. Поставя началото на специалността „Синтетично сценично изкуство” и магистърската програма „Мениджмънт и продуцентство в областта на изкуството и културата” в Пловдивския университет.

Рашко Иванов е сред инициаторите за създаването на Хърватско-Българското дружество, в чието ръководство влизат едни от най-известните личности в Загреб. Поддържа тесни контакти с български учени и представители на академичните среди. Активно работи за успешното сътрудничество между хърватски и български културни институти.

Донка Копринкова посвещава професионалния си път на българското хорово изкуство. От 1965 г. тя е главен художествен ръководител и диригент на  хор „Славянско единство“, който е лауреат на множество национални и чужди фестивали, носител на 18 международни отличия.

От името на удостоените с държавни отличия дейци Иван Терзиев благодари за признанието и напомни за важността на мисията на българските учители, които водят непрекъсната борба за духовността на българския народ. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK