Президентът удостои с почетен знак художествения ръководител на "Българе"

Снимка: Президентство

Румен Радев: Има хора, за които България, българският фолклор и историческа памет са не просто кауза

Има хора, за които България, българщината, българският фолклор и историческа памет са не просто кауза, а смисъл и начин на живот. Това заяви държавният глава на церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2, на която удостои с почетен знак на Президента Христо Димитров, художествен ръководител, продуцент и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", за неговите заслуги за популяризирането на българското фолклорно изкуство.

В словото си Румен Радев каза, че милиони са хората, които ценят и обичат българския фолклор, а хиляди са призваните да пренасят българската историческа памет, танцови и музикални традиции и да ги предават на следващото поколение. По думите му сред многоликото множество от личности и организации ярко място заема името на Христо Димитров и неговата „рожба“ Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. „Вашият обществен авторитет е израз на безпределната ви всеотдайност на тази кауза, висок професионализъм и лична родолюбива посветеност“, подчерта президентът.

Като доказателство за нестихващата творческа енергия на ансамбъла държавният глава открои проведените над 1500 концерта у нас и в чужбина, възторжената публика и изправените на крака зали. Румен Радев заяви, че Христо Димитров и неговият екип успяват да направят и невъзможното, за да увлекат, развълнуват и докоснат хора, които дори не са чували за страна ни. „С вашите концерти и постановки успявате да обедините българите около магията, енергията и силата на нашите традиции и фолклор. Всички българи, обединени заедно в името на една единена духовно България, в това е и нашата сила“, каза още в словото си президентът.

„Не си спомням в историята на ансамбъл „Българе“ да сме имали по-добро отношение на президентската институция към това, което правим“, заяви Христо Димитров и благодари за високото отличие и оказаната чест. Пред държавния глава Румен Радев и гостите на церемонията той обеща, че ще посвети живота си на каузата България и със своя екип ще продължат да полагат усилия, за да популяризират, запазят и предават българския фолклор и традиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK