Започна набирането на средства в кампанията "Българската Коледа"

Снимки: Президентство

Новото издание на „Българската Коледа“ ще набира средства за болни деца и високотехнологична медицинска апаратура

Основната цел на новото издание на „Българската Коледа“ е да се осигури високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация на нуждаещите се деца. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат иновативни методи на лечение. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 17-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава в помощ на болни деца. Началото на кампанията беше дадено в университетската болница „Света Марина“ във Варна.

Започваме 17-ото издание на кампанията с надежда за повече здрави деца и за повече спокойни семейства, заяви Румен Радев. Темата на кампанията ще е "Да дарим бъдеще на болните деца". Президентът подчерта, че „Българската Коледа“ надхвърля далеч рамките на благотворителна инициатива, защото тя ни дава вярата, че живеем в общество, което се крепи на хуманни ценности. „Кампанията ни дава и надежда за бъдещето ни като нация, защото обединява хора без значение на социалното им положение, професия, възраст около благородна кауза“, посочи Румен Радев.

Държавният глава изказа благодарност на лекарите и медицинските специалисти, които са посветили живота си за здравето на българските деца, и допълни, че усилията на талантливите български медици заслужават дълбоко уважение и обществено признание. „Доверието към „Българската Коледа“ се увеличава, тъй като лечебните заведения по ефективен начин използват дарените средства за закупуване на необходимата апаратура за лечение. Благодарение на лекарите и хиляди благодетелни българи тази кампания има принос за сложния лечебен процес на деца с хронични заболявания“, посочи Румен Радев и подчерта, че стремежът на инициативата е в най-ранна детска възраст да бъдат овладени тежките заболявания, за се даде шанс на децата да водят пълноценен живот“.

Президентът съобщи, че в резултат на дарителската кампания 2018/2019, посветена на децата с тежки заболявания и увреждания, „Българската Коледа“ е успяла да набере 2 440 000 лв. Със средствата в рамките на 16-ото издание на благотворителната инициатива, бяха подпомогнати 551 деца със сумата от 853 162 лв. Общо 464 от тях получиха средства за рехабилитация; 63 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 24 деца с неврологични заболявания бяха дарени средства за медицински изделия и помощни средства.

„Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Стара Загора. „Зад тези цифри стои доброто сърце, таланта, професионализма, всеотдайността на много хора“, отбеляза Румен Радев.

Президентът и съпругата му Десислава Радева разговаряха с лекари и пациенти на университетската болница „Света Марина“. Благодарение на „Българската Коледа“ лечебното заведение вече разполага с анестезиологичен апарат със съвместим пациентен монитор на стойност 120 000 лв., който създава възможност да се подобри лечението на новородени и деца от цяла Североизточна България. Румен Радев и Десислава Радева посетиха и СБАГАЛ „Проф. Д-р Д. Стаматов“, която също получи апаратура в рамките на отминалата кампания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK