Радев: Свободата на словото е в криза

Снимки: Президентство

Президентът: От качеството на образованието зависи младите хора да бъдат достойни граждани

Казусът със спирането на програма „Хоризонт“ отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за безпрецедентното 5-часово спиране на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13 септември.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин - „през глава“, се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

„Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза“, заяви държавният глава. Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Държавният глава определи като „лъч надежда“ поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на свой колега, и бяха подкрепени и от журналисти от други медии. „Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, заяви Румен Радев. 

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор. „Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, заяви Румен Радев, попитан дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

Българското училище не е просто “храм на знанието”, а свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. Това заяви президентът преди брифинга на тържественото откриване на учебната година на 18-о средно училище "Уилям Гладстон" в София. Държавният глава подчерта, че от училището и качеството на образованието зависи младите хора да бъдат заредени с адекватни знания, стремеж към  самоусъвършенстване, както и достойни граждани на родината, готови да посрещат предизвикателства и да градят бъдещето на нашето общество.

За да могат училищата да отреждат достойно място на България в днешния все по-конкурентен свят, те трябва да бъдат подкрепяни  от институциите и от цялото общество, призова Румен Радев. По думите на президента, за да изпълни своята важна обществена мисия, българското училище се нуждае от прогресивни учебни планове и програми, модерна образователна инфраструктура, ерудиран и вдъхновен преподавателски състав и запазване на традициите.

На всички ученици държавният глава пожела да бъдат любознателни и да не се огъват пред препятствията, а да ги използват като трамплин за бъдещи успехи. „Продължавайте с думи и дела да отстоявате територията на духовността, достойнството и човечността. И  каквото и да правите, нека бъде с мисъл за България“, подчерта Румен Радев.  Президентът поздрави учителите, родителите и всички, които с всеотдайност и много любов подкрепят благородното дело на българското образование.

„В училището, редом с любовта към България, българския език, история и култура, младите отправят взор и към далечни светове. Затова и продължават да се трупат наградите от редица престижни международни олимпиади и състезания“, обърна се президентът към учениците и преподавателите в 18-о средно училище "Уилям Гладстон". Държавният глава открои впечатляващите 113-годишни традиции на училището, което е дало на обществото ни множество бележити учени, белетристи и артисти. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK