Кметът Минка Капитанова на прием в резиденцията на мароканския посланик в София

Снимки: Личен архив

Кметът на община Гърмен, Минка Капитанова, вчера бе сред официалните гости на приема, който организира по случай Празника на Трона, посланикът на Кралство Мароко у нас н. пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

На 30 юли всяка година Кралство Мароко отбелязва Празника на Трона - това е денят, в който крал Мохамед VI се е възкачил на престола преди 19 г.

Вчера, Закия Ел Мидауи, даде прием в резиденцията си в София. Многото поканени гости имаха възможност да се насладят на мароканското гостоприемство и, разбира се, да опитат от прочутия марокански ментов чай.

Минка Капитанова бе посрещната в резиденцията изключително топло и приятелски от Закия Ел Мидауи, която тази година в края на януари бе в Гоце Делчев на организиран бизнес форум с голяма група посланици на различни мисии у нас.

Именно тогава Закия Ел Мидауи прие поканата на кмета Капитанова и удължи визитата си в региона с още един ден за да се срещне и разговаря в по-спокойна обстановка с кмета относно бъдещи бизнес начинания, както и да разгледа природните дадености на община Гърмен – минерални извори,  прекрасна природа,  туристически красиви комплекси и др.

Посланикът заедно с придружаващите я лица от мисията посети и някои от селата в общината на Капитанова и остана приятно изненада и възхитена от местните хора,  тяхното трудолюбие и находчивост, от ръчно тъканите китеници, ресначи и други изделия за бита,н от приготвените от сръчните жени в гърменско вкусни традиционни гозби, сладка от горски боровинки и ягоди и други вкусотии, с които природата щедро дарява местното население.

В словото, с което приветства гостите на приема, Закия Ел Мидауи подчерта, че 19 години след възкачването на трона на Негово Величество крал Мохамед VI, Мароко представя пред света едно ново лице. То е „открита строителна площадка“ и „оазис на мир и стабилност“, като напредва със сигурна крачка, за да се присъедини към развитите страни.

„Позволете ми да припомня, – подчерта още на приема г-жа Закия Ел Мидауи – че моята страна Мароко винаги е отхвърляла и осъждала погрешната асоциация, която често се прави между тероризма и исляма, защото тероризмът е враг на всички религии и всички цивилизации.

 

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK