Радев: Ако искаме икономика на бъдещето, трябва да инвестираме в научна и образователна свързаност

Снимки: Прессекретариат

"Висок икономически растеж се постига с ускорен преход към зелена и дигитална икономика"

По време на българското домакинство на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“ президентът Румен Радев ще предложи включването на образователната и научна свързаност като приоритет за страните участнички.

Инфраструктурата е важна, но ако искаме икономика на бъдещето, трябва да инвестираме в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет и контакти между наши млади научни екипи, организации, университети, заяви пред журналисти държавният глава в Талин, където днес участва в срещата на върха на инициативата. По време на форума Румен Радев ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

По думите на българския президент, инициативата „Три морета“ обхваща държави със сходно историческо наследство, с близки проблеми за решаване в бъдеше, затова е логично 12-те държави, които участват, заедно да инвестират в това бъдеще.

„Основната цел на „Три морета“ е развитие на енергийната, транспортна и дигитална свързаност, но нашите амбиции не бива да се изчерпват с това. Инициативата би спечелила от концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет, защото не можем да мислим само в перспектива за полагане на тръби и на асфалт,“, заяви Румен Радев преди участието си във форума.

Президентът посочи, че не бива инфраструктурната свързаност да се приема като цел, а по-скоро като средство за постигане на голямата цел. „А тя е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. Това не става с асфалт“, допълни Румен Радев.

Българският държавен глава ще предложи като приоритет и  разширяването на географския обхват на инициативата – с включването на Гърция и Кипър. „Вече имах разговори с лидерите на тези страни и те с готовност биха откликнали на такава покана, която смятам да отправя към тях“, заяви Румен Радев. По думите му, приобщаването на тези две европейски държави дава нова перспектива и по-добро положение на България, защото страната ни няма интерес да остава в географската периферия и инфраструктурните, енергийни и дигитални трасета да свършват на нашата граница.

„Те трябва да продължават към нашите партньори, а Гърция и Кипър са естествено продължение на тази инициатива“, заяви Румен Радев. Държавният глава допълни, че трябва да се вземат предвид важни енергийни и транспортни трасета, които минават българо-гръцката граница, и сериозните залежи на газ, с които може да се включи Кипър.

Президентът посочи, че е необходимо да се привлекат още средства за Инвестиционния фонд на инициативата. Полша е допринесла с 500 млн. евро, за България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро. САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, ако всички страни дадат принос към общия инвестиционен фонд. „Това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие, но тепърва ще се търсят средства“, заяви Румен Радев.

Днес българският държавен глава ще приеме символично домакинството на инициативата „Три морета“, която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK