Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, не настоявам за имена, а за законност

Снимка: Infomreja.bg

Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, както заяви премиерът, Румен Радев посочи, че се създава „изкуствена драма“. „Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, посочи президентът.

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“.

„След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, посочи президентът и допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

„Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори“, заяви Румен Радев. Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK