Президентът: Следващият кабинет ще бъде свидетел на оглозгана хазна

Снимка: БГ Он Ер

Това коментира президентът Радев по повод приетият бюджет за 2021 година

Когато се налагат строги ограничения, изискани от здравните експерти, те трябва да бъдат навременно допълнени от съответните социални и икономически мерки. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след като участва в ритуала по полагане на основния камък за строежа на нов столичен православен храм. По думите на президента е несериозно финансовата подкрепа за гражданите да бъде планирана едва след налагането на новите мерки и изплащана с месеци закъснение.

Президентът определи новите противоепидемични мерки като пожарни и закъснели както в здравеопазването, така и в икономически и социален план. „Използването на тази криза за PR води до загубата на човешки живот. Десет години лекарите и медицинските сестри напускаха страната, здравната каса се източваше, липсваха реформи, закриваха се общински болници. Лятото се пропусна за каквито и да е действия и сега кабинетът се опитва да внуши, че са виновни болните“, каза държавният глава. По думите на Румен Радев високата смъртност в страната на фона на епидемията от COVID-19 се дължи най-вече на хаоса в управлението на кризата, на липсата на конституционно гарантирания достъп до здравеопазване за българските граждани, на лошото качество на живот и на невъзможността за превенция и профилактика на други, не по-малко опасни, болести.

Президентът апелира мерките да се спазват в името на опазването на живота на гражданите и техните близки и за да се облекчи натоварването върху българските лекари и медицински сестри, които работят извън предела на възможностите си.

Държавният глава оцени приетия бюджет за 2021 г. като нереалистичен и неадекватен на текущите реалности и предстоящите предизвикателства през 2021 г. „Приходите при този бюджет няма откъде да дойдат, а съответно социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени. Този бюджет ни въвлича във все повече държавни дългове при все по-неконкурентна икономика“, заяви още Румен Радев и предупреди, че следващата изпълнителна власт ще се сблъска със сериозни затруднения и вероятно социално напрежение заради липсата на средства в хазната и тежкото положение на домакинствата и частния бизнес. В отговор на въпрос Румен Радев напомни, че никой президент не е налагал вето на Закона за държавния бюджет, тъй като бюджетът е инструмент на изпълнителната власт. Въпреки това е необходимо правителството да прояви разум и да планира последиците от действията си, тъй като проблемите ще останат и след края на мандата на днешните управляващи.

В коментар на решението на парламента да не бъде свиквано Велико Народно събрание държавният глава заяви, че проектът за конституция на управляващите е приключил още по-срамно, отколкото е започнал. „Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България. Премиерът използва Конституцията, единствено за да спечели още някой друг месец на власт с една цел – те да правят изборите по тяхната система. Но това, което става в българския парламент, подходът към Конституцията, това е скандално и абсолютно недопустимо в една наистина правова държава“, заяви още Румен Радев.

Президентът посочи още, че след като години наред българското правителство е излъчвало щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС, с огромно закъснение кабинетът се е сетил, че трябва да отстоява националния интерес и затова днес е в изолация. Държавният глава отбеляза неуспешния опит за убеждаване на европейските партньори, че условията на Националната рамкова позиция на България, приета с консенсус от парламента, трябва да бъдат заложени в преговорната рамка за Република Северна Македония.

„Затова сега ще бъде груба грешка ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една отново пожелателна декларация, какъвто е и договорът от 2017 г., без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнение“, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че именно България има най-голям интерес и най-голямо желание нашите братя от Република Северна Македония да получат своята европейска перспектива. Затова трябва да се успокоят емоциите и да се води открит, спокоен разговор, в който ясно да бъдат изложени позициите на двете страни. Да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф за европеизъм от една страна и на конструктивизъм в двустранните отношения от друга, докато зад тази фасада продължават да гният проблемите, заложени от Титовия режим и неговата идеология“, призова още президентът. Румен Радев заяви също така, че България следва да даде съгласие за начало на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка, след като се признаят обективните исторически факти и когато стане устойчив и необратим процесът по изкореняване на езика на омразата и злоупотребата с българската национална идентичност и суверенитет. „Противното би означавало вместо да интегрираме желани партньори, да интегрираме проблеми. А България е отговорен член на ЕС и не може да си го позволи“, коментира още Румен Радев.

В отговор на въпрос за съгласуването на посланически назначения президентът посочи, че никъде в българската конституция не пише, че президентът дължи обяснения на външния министър защо приема или отхвърля дадено предложение за посланик. „Аз държа на това и това са моите принципи – да изпращаме утвърдени и доказани професионалисти и дипломати от кариерата“, заяви Румен Радев и открои намаляването на политическата квота в посланическите назначения. По думите му България трябва не само да изпраща посланици, които да управляват посолства, а професионалисти, които да отстояват българския интерес, да разширяват нашите партньорства и да помагат на българския бизнес и  експортната ни политика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK