Президентът си тръгна от Благоевград с Библията, Корана и пожелание за по-високи заплати

Снимки: Президентство

Президентът: Благоевград има огромен потенциал за развитие

Благоевград има огромен потенциал за развитие със своите работливи хора и прекрасна природа и не заслужава високата безработица и ниските работни заплати. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с общественици и представители на бизнеса и културата в Благоевград. В разговора участие взеха областният управител на Благоевград Николай Шушков и кмета на града Илко Стоянов.

В разговора представителите на бизнеса изразиха разочарованието си, че започнатото преди 10 години строителство на Автомагистрала „Струма“ все още не е завършено, а трасето е важно за развитието на бизнеса в района. Участниците в срещата настояха за довършването на Транспортен коридор 8, който ще даде перспектива за по-добрата връзка на областта със съседните страни.

Държавният глава подкрепи тези искания и подчерта, че линиите на комуникация и свързаност трябва да бъдат развивани не само с изграждането на транспортни връзки, но и чрез подобряването на отношенията със съседните държави във всички аспекти. Президентът подчерта, че европейската перспектива на Република Северна Македония също е важна за развитието на района, защото това ще даде повече възможности за сътрудничество и ще улесни комуникацията, защото много българи живеят и работят в двете страни.

В рамките на посещението си в Благоевград държавният глава, заедно с министъра на икономиката Даниела Везиева, участва в откриването на нов завод за производство на ортези (медицински изделия, подкрепящи и предпазващи двигателната система в случаи на травма или заболяване). Инвестицията е от Германия на стойност над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места. Президентът приветства решението на инвеститора да вложи средства в България за производство с грижа за хората с увреждания и здравословни проблеми. По думите на държавния глава Благоевград е подходящо място за инвестиции заради наличието на работна ръка, два университета, силно средно образование и най-вече мотивирани хора.

В Благоевград президентът проведе среща с Неврокопския митрополит Серафим, районния мюфтия Осман Кутрев и областният управител на Благоевград Николай Шушков, който определи срещата като историческа, тъй като е първа на държавен глава с представители на ръководствата на двете вероизповедания в региона.

„Най-важно е хората да са единни и да се обединяват около ценности“, подчерта държавният глава. Неврокопският митрополит Серафим и районният мюфтия Осман Куртев разказаха, че животът на българите християни и мюсюлмани в района е спокоен, има уважение между хората и трябва да продължи да се работи за това. Президентът получи от представителите на двете вероизповедания специално издание на Библията, както и на Корана на български език. Областният управител на Благоевград Николай Шушков подари на държавния глава икона на Свети Йоан Рилски Чудотворец, представляваща мозайка с добити от българи мюсюлмани от област Чеча.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK