Белица чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Източник: НЧ “Георги Тодоров 1885“ - гр. Белица

На 18. септември 2018 г. в знак на почит към героите от Белица и участниците в Илинденско- Преображенското въстание пред Паметника "Илинденци" от 17.00 ч. признателна Белица ще положи цветя и венци.

Доклад по повод годишнината ще бъде изнесен от Мария Ваканова – музеен уредник при НЧ “Георги Тодоров 1885“ - гр. Белица. За първи път ще прозвучи стихотворението на Асен Барабунов „Балада за илинденци", посветено на героите от Белица във въстанието.

ИСТОРИЯТА ПОМНИ!

"На 17. септември 1903 г. по пладне откъм беличката гора се чуват гърмежи. Населението е изненадано. Една голяма част на Белица е опожарена...."Пожарът довършва и последните къщи. На 18 септември 1903 г. половината от населението минава границата на път за Рилския манастир, а 1600 души бежанци с 2000 глави добитък потегля за град Самоков...."

"В Белица са останали само 7 къщи, но и те са развалени. Избити досега се узнаха 120 души, а за избягалите още не се знае. По-късно се узнава, че убитите са към 200 души ... "

И ако беличанинът днес е със самочувствие и самоуважаващ се, то е защото знае, че в този къс българска земя е коренът му, напоен с кръвта на борците за свобода. Той е горд, че е дал своя скромен дял в утвърждаването на българската нация, че огънят на Илинденско-Преображенския организиран въоръжен бунт превърна същата тази непокорна Белица в стожер на българщината, в истинска крепост на новия ни живот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK