Благоевград ще почете 167 години от рождението на Георги Измирлиев

Снимка: Infomreja.bg

На 21. април, събота, се навършват 167 години от рождението на българския революционер Георги Измирлиев.

Община Благоевград ще отбележи годишнината с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на героя на едноименния площад. Церемонията ще започне от 11:00 часа.

Георги Димитров Измирлиев-Македончето е роден на 21. април 1851 г. в Горна Джумая, днешен Благоевград. Учи в Сяр. Заминава за Цариград, където живее в периода от 1868 до 1873 г.

Учи в цариградското Главно българско училище на „Галата сарай“ като стипендиант на българското благодетелно дружество „Просвещение“. Постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873, юнкер в 59-и Люблянския пехотен полк.

Априлското въстание е обявено на 20. април 1876 г. в Копривщица. Група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26. април 1876 и арестувана.

Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28. май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK