Президентът удостои посланика на САЩ с орден „Стара планина“

Снимки: Президентство

Президентът Румен Радев удостои на церемония днес посланика на САЩ в България Ерик Рубин с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.

Орденът „Стара планина“ първа степен, с който днес удостоявам американския посланик у нас Ерик Рубин, е израз и на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ, заяви президентът Румен Радев при връчването на най-висшето държавно отличие на дипломата, чиято мисия приключва тази година.

„На посланик Рубин се падна честта да ръководи американското посолство в различни по своя характер глобални предизвикателства. Но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развиват възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения“, посочи Румен Радев. По думите му в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин е внесъл нов импулс в българо-американските отношения, с особен акцент върху модернизацията на българските въоръжени сили. „По времето на неговия мандат се разшири обхватът и интензивността на двустранните учения и тренировки. Укрепена беше и връзката в борбата с тероризма“, каза президентът.

Румен Радев отбеляза и приноса на Ерик Рубин за задълбочаването на търговско-икономически връзки между България и САЩ. По думите на президента, в последните години се наблюдава непрекъснат и солиден възход в двустранния стокообмен.

„Посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулса на българското общество. Със своите многобройни и разнообразни инициативи, посещения в цялата страна, срещи с ученици, студенти, представители на културата, образованието и на бизнеса той намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания“, посочи президентът. Румен Радев отбеляза и интереса на американския посланик към българския език и история, които познава задълбочено.

Българо-американските отношения са по-силни и крепки отколкото, когато пристигнахме тук преди почти 3 години и половина благодарение на работата на българите и на американците, посочи посланик Ерик Рубин и благодари за оказаната чест. По думите му, с американска помощ у нас са били развити икономическите сектори с висока добавена стойност като информационните технологии. Стотици компании са инвестирали в България през последните години, каза Ерик Рубин.

Посланикът изказа удовлетвореността си от усилията на България за постигане на  енергийна независимост и диверсификация. Той отбеляза постигнатия прогрес в изграждането на дългосрочни взаимоотношения в сферите на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната, както и напредъка в оперативната съвместимост.

Ерик Рубин подчерта и развитието на връзките между двата народа, като даде за пример над 100-те хиляди младежи, които са преминали летни стажове в САЩ. Няма да е лесно на напусна България, заяви посланикът и увери, че ще се върне в страната, защото тя е като втори дом за него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK