Препълнени са 12-те кризисни центъра за пострадали от насилие

Снимки: Прессекретариат

Вицепрезидентът: В кризата е необходима допълнителна защита за жените-жертви на насилие

Необходима е допълнителна защита за жените-жертви на насилие в условията на пандемията от Ковид-19. Нужни са превенция и по-широко обществено внимание и информираност за проблема с насилието над жени. Около тази теза се обединиха вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на неправителствения сектор, ангажирани с темата. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на вицепрезидента, по повод днешния Международен ден за елиминиране насилието върху жени и в контекста на въвеждането на нови ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса. Тази година се навършват и 25 години от приемането на Пекинската декларация за правата на жените.

В работната среща участваха представители на Български фонд за жените, Фондация „Асоциация Анимус“, Фондация „Емпруув“ и Сдружение „Знание, успех, промяна“. Представителите на неправителствените организации благодариха на вицепрезидента за последователната ангажираност с проблема и изтъкнаха колко е важна подкрепата на институциите.

Вицепрезидентът Йотова посочи липсата на обществен разговор как пандемията от Ковид-19 влияе върху другата паралелна криза-фантом, каквато е насилието е над жени – не по-малко опасна и много по-устойчива. По данни на неправителствени организации по време на извънредното положение е отчетен сериозен ръст на случаите на домашно насилие, а в момента 12-те кризисни центъра са препълнени.

Участниците в срещата бяха категорични, че ваксината срещу вируса на насилието е превенцията и е необходимо именно сега, когато сме пред второ затваряне на държавата, да бъде обсъждан този проблем.

Въпреки многобройните документи, промени в законодателството, с борбата срещу насилието над жени и домашното насилие е изцяло ангажиран неправителственият сектор, посочи Илияна Йотова. „Институциите си прехвърлят една на друга отговорностите и стигаме до там, че да няма официална статистика на жертвите на насилие“, изтъкна вицепрезидентът.

Необходим е цялостен преглед на законодателството по въпроса с насилието над жени и домашното насилие, тъй като голяма част от последните промени или не работят, или влизат в противоречие с други закони. Още не са оформени и качени за обществено обсъждане промените в Закона за домашното насилие.

Повишаването на наказанието за насилниците не решава проблема, голяма част от който са превенцията и информираността. Според общоевропейско проучване в България чувствителността на жените към проблема с насилието е доста по-ниска от средната за ЕС – 60% при 78%. Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема – 56% при 42% средно за ЕС.

Вицепрезидентът настоява за план за превенция на насилието над жени в условията на настоящата криза и за специален фонд, който да помага на жертвите на насилие. Той може да започне сега като пилотен проект по време на кризата, а финансирането да се осигури през европейските програми. В държавния бюджет трябва да има отделно перо, насочено към този проблем.

„Трябва да се укрепи системата на кризисните центрове. В момента в половината административни области няма такива“, посочи Илияна Йотова. По примера на други европейски страни трябва да се създадат системи за предупреждение и закрила, за да могат жените да сигнализират, когато имат нужда от спешна помощ. В условията на ограничения става още по-трудно. Вицепрезидентът посочи, че липсват средства и възможности за устойчиви умни информационни кампании, които да правят проблема видим. В кампаниите трябва да се включат и мъжете.

Акцент в разговора бяха и въпросите за психологическото насилие и въздействието върху децата, които живеят в среда на насилие. От неправителствените организации запознаха вицепрезидента с кампаниите, по които работят.

От Български фонд за жените подариха на Илияна Йотова албум „Вечните хитове на България“ – компилация от монолози на насилници към жени-жертви. От фонда призовават всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и предлагат конкретни решения, с които да предотвратим пандемията от насилие над жени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK