"Три морета" и трите позиции: на президента, на Борисов и на Захариева

Снимка: МС/ Президентство

Радев и Борисов отново в словесен сблъсък

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има общо с COVID скандала, провалил визитата на президента Румен Радев в Естония, от прессекретариата на държавния глава излязоха с позиция по темата.

Думите на Борисов бяха:

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено. Не мога да приема каквато и да е критика, че не я подкрепяме. Още през август на срещата ми със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс, изтъкнах ангажираността ни по темата. Уверихме нашите партньори - 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти. През септември правителството взе решение България да предостави 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата. Ние сме шестата страна, която участва финансово в „Три морета“. Националната координация на формата от българска страна е на много високо ниво като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева.

Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем. Надявам се да няма повече спекулации по темата.

От прессекретариата на държавния глава предоставиха подробна информация по повод посещението на президента в Естония и заявиха:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.

От правителствената служба пък опровергаха президентския прессекретрариат:

Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“, напомняме, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България  да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.

Външното министерство също публикува позицията си, в която пише:

Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата.

Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента на България, правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес на създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите.

Правителството вече прие решение за участие на страната в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства.

С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета".

Ще бъдат подготвени всички инициативи по време на председателството през 2021 г.

В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон, съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях.

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK