Президентът се консултира с ДПС, Атака и ВОЛЯ

Снимки: Президентство

Всички политически партии разчитат на наблюдателите и застъпниците си

Едно е да се декларира готовност за изборите, друго е когато с конкретни въпроси, се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори. След проведените консултации в президентската институция все още липсват отговори за  сключването на договора за осигуряването на машините за гласуване, тяхната доставка и сертифициране. Не сме получили информация за здравния протокол, от който зависи прозрачността на изборния процес. От отговорите на тези въпроси ще зависи логиката за определяне на датата на изборите. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие представители на Движението за права и свободи (ДПС). Срещата, в която участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, е част от консултациите на държавния глава с парламентарно представените политически сили за провеждане на изборите за народни представители през тази година.

Всички политически партии разчитат на наблюдателите и застъпниците си, но може да се окаже, че формулираните здравни мерки могат да им попречат да осъществяват контрол върху броенето и отчитането на бюлетините, както и оформянето на протоколите. Затова е добре тези мерки да бъдат своевременно оповестени, посочи президентът Радев.

От ръководството на ДПС посочиха, че вече неведнъж са поставяли на общественото внимание темата за включването на машините в изборния процес – и големият дял недействителни гласове, и субективният елемент при преброяването, както и големият брой сгрешени протоколи могат да бъдат избегнати с въвеждането на машинен вот. Мустафа Карадайъ подчерта, че настоящият модел, в който се смесват хартиеното и машинното гласуване и отчитане на изборните резултати е допълнителна предпоставка за още повече сгрешени протоколи и по-голямо недоверие към резултатите от изборите. Във връзка с това президентът припомни, че е наложил вето на промените в Изборния кодекс, според които, независимо от въведеното машинно гласуване, ще бъде извършвано ръчно преброяване на вота. Според Румен Радев в края на изборния ден следва да бъде направена проверка на определена част от изборните машини, при която да се съпостави резултатът от хартиените разпечатки от машината с нейната електронна памет. По думите на  президента, това не само ще повиши доверието в машинния вот, но и ще представлява дисциплинираща мярка за всеки, който опита да извърши някакви машинации върху машините.

Държавният глава подчерта също така, че в рамките на срещите, които е провел, са постъпили множество предложения, за начина на гласуване. Сред тях Румен Радев открои възможността за провеждане на гласуване по пощата, което е особено важно за сънародниците ни зад граница, които живеят в условия на наложени рестрикции, поради епидемичната обстановка. Реализацията му зависи от организацията на институцията и управляващите, изтъкна президентът.

Сред акцентите на срещата беше и регламентирането на  видеонаблюдението по време на изборния процес. В резултат на проведените от държавния глава консултации, в президентската институция са постъпили две предложения: то да бъде осигурено изцяло от изборната администрация или да се предостави  възможност на наблюдателите и застъпниците да заснемат и излъчват в реално време със своите телефони отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформянето на протоколите след края на изборния ден.

За създаването на условия за равнопоставеност на политическите партии по отношение на медийното отразяване в рамките на предизборната кампания,  призова вицепрезидентът Илияна Йотова. В условията на епидемична обстановка провеждането на класическа предизборна кампания със срещи и събрания ще бъде много трудно, затова е необходимо да се постави акцент върху достъпа до медийно отразяване, особено по отношение на ролята на обществените медии, посочи тя. Според Румен Радев в условията на пандемия е необходимо да се търси по-справедлив подход, тъй като основният канал за комуникация в предизборната кампания ще бъдат именно обществените медии.

Парламентът трябва да изпълнява много по-активно правомощията си по контрол върху изпълнителната власт, както е по Конституция, а не обратното. Гарантирането на легитимността на предстоящите парламентарни избори е от ключово значение за формирането на Народно събрание с голяма обществена подкрепа, а това зависи от масовото участие на гражданите в изборния процес. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с ръководството на ПП „Атака“. Разговорът е част от консултациите за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.  

По време на срещата на “Дондуков“ 2 председателят на партия „Атака“ Волен Сидеров посочи, че в момента в България в изборните списъци има около 600 000 "мъртви души" и цитира статистика от Националния статистически институт, според която българите, които са над 20 години са 5 636 267, а от ЦИК данните са, че има 6 221 729 души или разлика от 585 482 гласа. По думите му избирателните списъци следва да бъдат преразгледани и изчистени, за да бъде решен и въпросът с т.нар. „мъртви души“.

Според Волен Сидеров е необходим одит и много по-голяма прозрачност в работата на държавното дружество „Информационно обслужване“, което е натоварено да отговаря за преброяването на вота.

Румен Радев припомни, че при обсъждането на възможностите за въвеждане на машинен вот в България в началото на 2020 г. от Националния статистически институт и Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване са заявили готовност да започнат процес по изчистването на мъртвите души от „избирателните списъци“, но само при поставена задача от изпълнителната власт. 

Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие – законодателите. Досега трябваше отдавна да сте избягали от отговорността си, както го решихте, но поне по-рано, и да прехвърлите всичко на Централната избирателна комисия. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с партия „Воля“. Разговорът се състоя в рамките на поредицата консултации за провеждането на изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори.

На срещата президентът отново постави темата за необходимостта от законодателни промени в условията на епидемия, с които едновременно да се защитят здравето на гласоподавателите и на участниците в изборния процес, но и да се гарантира конституционното право на вот на всички българи.  В началото на срещата държавният глава постави въпроса за позицията на „Воля“ във връзка с видеонаблюдението в изборния ден, за което от партията настояваха през 2017 година. Повдигна темата и за електронното гласуване, което партията също предлагаше. Веселин Марешки – председател на „Воля“, изрази резерви за провеждането на консултации и заяви, че Народното събрание може да гласува „определени корекции за някои некардинални неща“. От партията определиха като „екзотична“ идеята, лансирана от наши сънародници в чужбина и извънпарламентарни партии, зад граница да се гласува по пощата. Лидерът на „Воля“ посочи, че приема готовността за провеждане на избори на 28 март, декларирана от „държавата в лицето на Министерство на здравеопазването, на общините - в лицето на НСОРБ, и ЦИК“. Това била причината от „Воля“ да размислят за удачната според тях дата за вота, след като първоначално предлагаха тя да е през май месец.

„България стигна до тук заради празни декларации на всички нива“, заяви Румен Радев и допълни: „Вие вярвахте и на предложенията за нова конституция на ГЕРБ, а тя се оказа пълен фейк, но вие я подписахте на доверие“. По думите на президента, ако се говори за нещо некомпетентно и безсмислено, то е да се подпишеш под предложение за Конституция, която не си чел. „Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте виждали и чели, защото още ги няма, но вие го правите. Вие декларирате, че сте готов да подкрепите нещо, което не съществува“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че ако лидерът на „Воля“ беше чел поне настоящата Конституция, щеше да знае, че провежданите сега консултации са в срок, даже са подранили. „Давам шанс на парламента, изпълнителната власт и всички отговорни фактори да се задействат и да се активират, да работят целенасочено и отговорно, но към момента не виждам такава нагласа“, заяви Румен Радев. Президентът постави въпроса дали от „Воля“ не се опасяват например, че техните наблюдатели и застъпници на изборите може да останат извън помещенията за гласуване, ако се въведат строги изисквания в здравния протокол, който властите още не са оповестили. По думите на Румен Радев избирателите, гласували за дадена политическа сила, очакват тя да работи за гарантиране правата на гласоподавателите. Президентът посочи, че отговорното поведение на парламентарно представени партии изисква да упражняват парламентарен контрол над управляващите и върху ЦИК.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK