Президентът Румен Радев взе участие в празника на град Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Тържествата бяха по повод 109-годишнината от Освобождението на града

Днес празникът на град Гоце Делчев – 109 години от Освобождението му, беше споделен от президента на Република България Румен Радев. Той беше в града по покана на кмета на общината Владимир Москов. Тук бяха и областният управител на област Благоевград Николай Шушков, и  водачът на листата на БСП за 47-ия парламент професор Георги Михайлов.

В словото си пред паметника на загиналите във войните президентът Румен Радев говори за времето на небивал подем на националния дух, когато „Неврокоп завинаги зае своето достойно място в обединеното българско отечество“. Обръщайки се към гражданите, дошли на тържеството, той им благодари за това, че пазят паметта на героите и развиват славните традиции на своя прекрасен български край. Президентът пожела на всички здраве и сила. „С непреклонна воля да отстояваме каузата за свободна, силна, обединена България, за да може с всичко това, което правите във вашия делник, и с вашата вяра в бъдещето да градим един по-светъл, сигурен, достоен утрешен ден на нашите деца“, каза в заключение президентът.

Държавният глава връчи президентски плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци по повод 75-годишнината от неговото създаване.

Гражданството посрещна високия гост сърдечно, с подчертано внимание. Много хора – и възрастни, и деца, проведоха непринудени разговори с него.

Президентът положи цветя пред паметниците на Гоце Делчев и на загиналите във войните.

По-рано през деня ръководството на града в лицето на кмета Владимир Москов и на председателя на Общинския съвет Димитър Балтаджиев, представители на политически партии, училища и учреждения положиха цветя пред паметниците на генерал Стилиян Ковачев, обявен за почетен гражданин на Неврокоп през 1937 година, на Пейо Яворов – първи кмет на града след неговото освобождение, на Христо Ботев и Гоце Делчев.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Празникът продължи с откриване на изложба по повод на 75-годишнината на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци и с концерт на ансамбъла.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK