Президентът Румен Радев се срещна с председателя на ВКС Лозан Панов

Снимки: Прессекретариат

Срещата бе част от инициирания от Радев широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията

Президентът Румен Радев се срещна вчера с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Разговорът е в рамките на инициирания от държавния глава широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията.

По време на срещата бяха обсъдени конституционният модел на съдебната власт, статутът и функциите на Висшия съдебен съвет (ВСС), възможностите за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба. Смисълът на консултациите, които започнах, е да се състои диалог и да бъдат представени различните гледни точки, за да бъдат засилени гаранциите за защита правата на гражданите, заяви президентът Румен Радев по време на срещата.

Държавният глава проведе вече срещи с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, с представляващия ВСС Боян Магдалинчев и членове на Съвета, както и с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова. Инициираният широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията започна с консултации с представители на академичната общност и с неправителствени организации.

Предстоят срещи с ръководители на други институции в съдебната власт, както и с парламентарно представени политически сили.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK