Атанас Кръстин от Гоце Делчев е новият ни посланик в Русия

Атанас Кръстин е новият ни посланик в Русия, снимка: President.bg

България вече има нов посланик в Русия, съобщи "24 часа" Правителството е одобрило вчера назначаването на Атанас Кръстин, външнополитическия секретар на президента Румен Радев. Това е станало на закрито заседание. 

През февруари държавният глава предложи Кръстин за посланик, а премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде одобрен. Решението на правителството бе забавено, докато се получи съгласие на руското правителство.

Предстои Радев да издаде указ за назначаването на секретаря си като посланик. След това ще дойде и официалният агреман от Русия. Той ще е първото посланическо назначение от т.нар. политическа квота на президента Румен Радев. 

Атанас Кръстин е секретар по външната политика на държавния глава от януари 2017 г. От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на Министерството на външните работи.

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на България в Бавария и Баден-Вюртемберг от 2006 до 2010 г., генерален консул в Ниш от 2012 до 2016 г.

Решението на Москва да приеме новия посланик е дошло, след като България се отказа да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". В края на март Бойко Коцев се завърна за консултации след скандала. 

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев. Завършва немска езикова гимназия в град Пазарджик, след което следва международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва, със степен магистър по международни отношения.

Завършва дипломатическия курс на федералното министерство на външните работи на ФР Германия в Бон и Берлин, както и курсове за държавни и висши държавни служители към  Центъра по въпросите на сигурността Джордж Маршал в Гармиш-Партенкирхен, Германия.

От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на министерството на външните работи на България, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.

Работил е и в редица дипломатически представителства на Република България в Азия и Европа. 

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг /2006-2010 г./ генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия /2012-2016 г./.

Владее немски, английски, руски и виетнамски езици.

Назначен е за секретар по външната политика с указ на държавния глава №48 от 23 януари 2017 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK