Румен Радев даде началото на „Българската Коледа”

Снимка: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Българската Коледа не е просто дарителска кампания, а нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца. Това заяви президентът Румен Радев в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив, където официално обяви старта на петнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”,  която се провежда под негов патронаж. и представи темата и целите на кампания 2017/2018 година.

„Избрах да дадем началото на петнадесетото издание на инициативата Българската Коледа точно тук, защото УМБАЛ „Св. Георги” е едно от водещите лечебни заведения в страната, което прилага съвременна и комплексна диагностика и се развива терапевтична, преподавателска и научно-изследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването”, заяви държавният глава.

„Мисля, че точно тук, където годишно се прилагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински, защото „Българската Коледа” е израз на надежда за бъдещето ни като нация и като държава и успява да обедини хора с различни професии, социално положение и образование около една общественозначима кауза”, каза още Румен Радев.

„В подкрепа на спасения детски живот“ е темата на петнадесетото издание на инициативата „Българската Коледа”. „Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителни грижи”, заяви президентът и допълни, че  поддържането на здравето на тези деца налага продължителни усилия и е голямо предизвикателство и за лекарите, и за семействата на болните деца.

Президентът благодари на всички лекари и медицински работници, които работят с инициативата Българската Коледа за техния труд, за грижите, които полагат за децата, както и за надеждата и доверието, които носи тяхната работа. „Зад тази инициатива стоят хиляди българи – учредители, дарители, известни личности и медии, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес и това сте Вие – лекарите”, подчерта Румен Радев.

Приключилата на 30 ноември т.г. кампания 2016/2017г. на „Българската Коледа”, посветена на децата с тежки хронични заболявания, успя да събере  2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца със сумата от 702 895 лв. и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялатаа страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение на обща стойност 1 766 774 лв.

„С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за наременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричасността на хиляди българи, които дариха за децата на България”, подчерта още Румен Радев в словото си на церемонията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK