Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България, защото сме техният мост към Европа

Снимки: Прессекретариат

Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа. Азия днес е ключов фактор за световния икономически растеж и влияе все по-силно върху динамиката на международните процеси. Това заяви държавният глава Румен Радев, който откри второто издание на фестивала на азиатската култура „Цветовете на традициите“.

Президентът изтъкна, че Европейският съюз разширява диалога с глобалните политически фактори и стратегическите си партньори в Азия, а  регионът има нарастващо значение за световната политика, икономика и финанси, за установяването на мир и стабилност, както и за борбата с тероризма и справянето с климатичните промени.

„Азия е необятна и не само като географско, но и като историческо и културно пространство. Континентът е люлка на древни цивилизации, които със своите културни постижения привличат вниманието на Европа от стари времена. Многообразието от обичаи, традиции и постижения в изкуството и особено във философията на азиатските народи будят възхищение”, посочи държавният глава в словото си по време на откриването.

Румен Радев коментира, че политиката и икономиката обикновено се поставят на преден план, но в ден като днешния значението на културното сътрудничество и особено на преките контакти между хората е огромно. „Значението на тези контакти бе подчертано и на осмата среща на министрите на културата на Азиатско-европейския форум, който се проведе тук, в София”, добави президентът.

По думите на държавния глава установените приятелски отношения между България и азиатските страни се базират и на активното културно сътрудничество, което има съществен потенциал за развитие. „Като председател на Съвета на ЕС, България отдава голямо значение за укрепване на диалога между Европа и Азия по линия на Азиатско-европейския форум, както и за укрепване на сътрудничеството с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия“, каза още Румен Радев.

Събитието е организирано по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 12 дипломатически представителства – на Китай, Филипини, Пакистан, Палестина, Виетнам, Република Корея, Саудитска Арабия, Индия, Тайланд, Япония, Монголия и Иран. Освен представяне на културата и традициите на държавите, фестивалът е посветен и на благородна кауза – подкрепа за приемните семейства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK