Президентът удостои посланика на Република Корея у нас с орден „Стара планина“ – I степен

Снимки: Прессекретариат

В рамките на мандата си у нас посланик Шин Бу-нам успя да развие изключително активна и ползотворна дейност за сътрудничеството между Република България и Република Корея във всички области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, след като удостои посланика на Република Корея у нас Шин Бу-нам с орден „Стара планина“ – първа степен.

Висшето държавно отличие се връчва за изключителните заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Корея. Посланик Шин спомогна за реализирането на редица успешни визити, сред които това на министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон през октомври м.г.

Посланик Шин  положи усилия особено за развитието на нашите икономически отношения, посочи Румен Радев и даде пример с посещението на бизнес делегации, организирането на форуми, откриването на Българо-корейската търговско-промишлена камара.

Президентът изтъкна и важността на програмите за задълбочаване на инвестиционното сътрудничество в областта на високите технологии, машиностроенето, електрониката, информационните и комуникационни технологии. Румен Радев отбеляза също и работата на посланик Шин Бу-нам за  популяризиране на корейския бит и култура, усилията му в сферата на образованието и спорта.

Вие сте посланик, който надхвърли рамките на своята пряка дейност, защото обединявахте и давахте импулс и на целия дипломатически корпус по отношение на Азия, заяви държавният глава.

Президентът припомни за работната среща с дипломатически представители от азиатските държави у нас, която бе организирана от посланик Шин през март тази година и на която държавният глава беше гост. Знаковата среща между посланиците на Република Корея и Корейската народнодемократична република тогава е пример как трябва да се работи за изграждането на отношения в дух на мир и сътрудничество.

Шин Бу-нам заяви, че за него е чест да получи най-висшето държавно отличие, особено предвид факта, че не само напуска страната ни, но и се оттегля от дипломатическата дейност.

„Днес ми е малко тъжно, че си заминавам, но вярвам, че това не е краят на нашите отношения, защото ще остана почетен председател на Българо-корейската търговско-промишлена камара и на сдружението за приятелство между двете страни“, заяви посланик Шин. Той благодари на президента Румен Радев за силния му ангажимент в подкрепа на отношенията с всички азиатски държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK