„Спортувай с президента“ - Радев цели да стимулира практикуването на спорт

Снимки: Президентство

Президентът Румен Радев стартира нова инициатива

Президентът Румен Радев стартира нова инициатива за насърчаване на  физическата активност и спорта сред децата и младите хора в България. Важно е да излезем от говоренето за спорта като абстракция, време е да покажем на младежите лична ангажираност на всички нива, заяви държавният глава. Той обяви началото на инициативата си „Спортувай с президента“ по време на конференция, която се състоя в Националната спортна академия “Васил Левски“.

Инициативата на президента Радев цели да стимулира практикуването на спорт за подобряване на здравето, развитието на двигателните умения и социалното общуване при младежите. Трябва да излезем от апатията на всички нива, подчерта президентът и призова за поощряване и популяризиране на физическата активност сред децата. Румен Радев отбеляза, че е важно младежите да излязат от опасностите на виртуалната мрежа и да бъдат приобщени към мрежа от съмишленици, с които да спортуват.

Ако искаме да имаме здрава, трудоспособна нация, ние трябва да инвестираме изключително много в профилактиката и в спорта, заяви Румен Радев и отбеляза, че това ще създаде предпоставки и за намаляване на финансовите ресурси, отделяни за лечение на заболявания. Новата инициатива на президента има за цел изграждането на мрежа от партньорства с училища, спортни организации, институции, родители, които, по думите на държавния глава, играят  водеща роля за подобряване на физическия и здравния статус сред младите хора. Държавният глава призова всички заедно да обединят усилия за здравето и физическата активност на децата.

По време на конференцията водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание представиха данни за влошаване на здравния статус сред децата, произтичащо от обездвижване, както и намаляване на физическата дееспособност на учениците. Акцент в докладите на лекторите беше нарастващата опасност от създаване на зависимост към информационните технологии. Бяха представени добри практики от други европейски държави и методи за насърчаване на спорта сред децата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK