Данаил Кирилов и президентът разговаряха за "тримата големи" и тяхното отстраняване

Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“2 министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Разговорът е част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

По време на срещата президентът акцентира върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава подчерта и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.

Сред темите на разговора бяха също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на „тримата големи“, както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.

Утре президентът Румен Радев ще проведе среща с  председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Инспекторатът към ВСС да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, призова днес президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Държавният глава посочи, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.

Разговорът се проведе в рамките на поредицата от срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.

Теодора Точкова беше категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата бяха разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK