Президентът Радев - буфер между Израел и Палестина

Снимки: Прессекретариат на президентството

България отдава голямо значение на отношенията си с Палестина и ще продължи да работи за тяхното всестранно развитие, заяви президентът Румен Радев след срещата си в Рамала с палестинския си колега Махмуд Аббас. Българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония в Президентския дворец в рамките на  официалното си посещение в Палестина.  Активният политически диалог на най-високо равнище е от съществено значение за последващото разширяване на партньорството във всички области от взаимен интерес и затова ще се радвам президентът Аббас да направи посещение в България, посочи Румен Радев.

И двамата президенти откроиха двустранното сътрудничество в образованието като сфера, в която добрите традиции трябва да бъдат надградени. Над 5 000 палестински граждани са завършили висшето си образование в България и много от тях заемат важни държавни постове в палестинската администрация или са водещи в своите професионални области. Румен Радев отбеляза и възможността за развитие на търговско-икономическото сътрудничество, за организирането на съвместни бизнес форуми и насърчаването на контактите между деловите среди от България и Палестина. 

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да подкрепя усилията на международната общност за подновяване на преговорния процес между Израел и Палестина, който няма алтернатива. Румен Радев заяви, че България следва ясно изразените позиции на ЕС и, че дългосрочно и устойчиво решение на Близкоизточния мирен процес може да има само на основата на принципа на две независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство.

„Без да влизам в ролята на посредник, предадох на президента Аббас пожеланията на израелския президент Реувен Ривлин и на израелския премиер Бенямин Нетаняху за конструктивни и мирни отношения“, заяви Румен Радев.

По време на срещата на двамата президенти в Рамала беше откроено доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността и в борбата с тероризма.

Президентът Аббас оцени високо конструктивната политика на Европейския съюз и на държавите членки по отношение на  Близкоизточния мирен процес и голямата подкрепа на съюза към палестинския народ за изграждането на неговите институции. Палестинският държавен глава заяви, че страната му е винаги готова за подновяване на преговорния процес, който е единственото легитимно средство за намиране на устойчиво решение, но няма да приеме решения извън легитимността на международното право, позициите на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK