Президентът Първанов: За ГЕРБ президентското грозде може би е кисело

снимка: БГНЕС, архив

Така президентът Георги  Първанов коментира при днешното си посещение в Кюстендил изказванията на премиера Бойко Борисов, че за ГЕРБ президенстката институция не е особено важна в момента, защото и без нея имат достатъчно власт и работа. Според него това е едно от възможните тълкувания на премиерските думи, а коментарът му бе в отговор на журналистически въпрос дали по този начин министър-председателят не дава индикации, че в ГЕРБ са готови да изтъргуват президенски я пост срещу  подкрепа  в момент, в който рейтингът на правителството очевидно пада.

Ясно е, че в момента никоя политическа сила в страната не може сама да спечели президентските избори, каза още Първанов. Той изрази неодобрение към това, че от БСП все още  мълчат за възможните си кандидати за президент и оцени като интересна и позитивна гражданската подкрепа във фейсбук за Иво Атанасов за кадидат на левицата. Щом съм го поставил толкова близко до себе си, значи високо оценявам неговата личност, добави президентът в коментара си по темата за фейсбук кампанията на своя съветник.

Георги Първанов посети три общини в Кюстендилска област – Трекляно, Невестино и Кюстендил, като в последната взе участие в международен форум «Древен Кюстендил в съвременна Европа», на който присъстваха представители на местния и на италианския бизнес. В Кюстендил е важно да се инвестира, защото граничното му местоположение го прави атрактивен както за бизнеса, така и за културните контакти, които на Балканите могат да вършат по-голяма работа и от политиката, каза президентът при откриването на форума.

Като несвършена обаче оцени той  дипломатическата работа на външния министър Николай Младенов и работата на вътрешния министър Цветан Цветанов по отношение на приемането на България в Шенгенското пространство. Той смята, че пред страната ни има две  сериозни бариери  към Шенген  и едната от тях е  все още непривлекателният й образ пред Европа, за което  политическата отговорност трябва да бъде поета от правителството, ненаправило навреме необходимото в тази посока.

Втората сериозна  бариера е неуместното привнасяне на нови критерии за присъединяването на България извън тези, които бяха валидни към момента,когато други страни, членки на ЕС, влязоха в Шенгенското пространство. Прогнозата на Г. Първанов е, че решението на Европарламента за приемане на България в Шенгенската зона без обвързване показва отлагане на българското членство  в нея.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5