Президентът публикува и втората стенограма за КТБ

Снимка: Президентство

Държавният глава Румен Радев разсекрети стенограмата от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г.

В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултативаната среща, посветена на финансовото състояние на държавата.

В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултативаната среща в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветена на финансовото състояние на държавата. 

Стенограма (516.53 KB)

Първата стенограма за КТБ бе оповестена на 9-и юни. Тя касае консултативната среща при президента на Република България Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически партии в 42-то Народно събрание и част от министрите в тогавашното правителство, проведена на „Дондуков“ 2 на 29.06.2014 г.

„Мотивите ми да публикувам тази стенограма бяха ясни от самото начало. Моите резерви и причината да има отказ в началото на мандата ми, също  са ясни – нямаше как да публикувам тези стенограми в предизборния дебат или по време на консултациите за съставяне на нов кабинет“, заяви тогава президентът Румен Радев по време на интервю за бТВ и предупреди, че съдържанието на публикувания документ не бива да се превръща в инструмент за предизвикване на напрежение в страната.

Държавният  глава напомни, че истината за случилото се с КТБ и идентифицирането на отговорните за колапса на финансовата институция би следвало да бъде търсена в рамките на съдебен процес. „Истината трябва да се фокусира и да се търси в Съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Трябва да имаме доверие в българския съд, макар и да има много какво да желаем от българската съдебна система“, каза още Румен Радев.

Президентът напомни, че решението за публикуване на стенограмата е в правомощията на президентската институция, а всички участници в срещата са били навременно предупредени и консултирани за нейното оповестяване. Стенограмата е оповестена в нейната цялост, като единствено са премахнати имена на банки и финансови институции, различни от КТБ, уточни президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK