Президентът: Протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността, а на българското здравеопазване

Снимка: Президентство

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Дуръс

Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Дуръс, помолен да коментира ситуацията с протестиращите медицински сестри в сградата на Народното събрание на площад „Александър Батенберг“.

Българският държавен глава е на посещение в албанския град, за да се запознае на място с щетите от тежко земетресение през месец ноември м.г., довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.

Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент.

Нуждаем се от още много усилия и работа правата на българското национално малцинство в Албания да се реализират в пълен обем. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания. Президентът е на държавно посещение в страната по покана на албанския си колега Илир Мета. 

Румен Радев открои значимия принос на българските дружества в Албания за отстояване на езиковата, културна и национална идентичност, въпреки трудностите и препятствията през годините. България остава твърдо ангажирана с каузата за защита на правата на сънародниците ни зад граница, подчерта още държавният глава. За целта са необходими както отговорно отношение на българската държава, така и единни усилия от страна на българските дружества. Може да имаме успех в тази кауза, само ако има единство и дружествата говорят в един глас по важните въпроси след консултации и взаимодействие, заяви президентът и посочи, че е важно да бъде излъчена и обща кандидатура за Комитета за националните малцинства към албанското правителство. 

Президентът заяви също така, че на срещите си в албанските държавни  институции е получил уверение за ефективно прилагане на законите по отношение на националните малцинства и за приемането на необходимите подзаконови актове. Румен Радев отново открои ключовото значение на съхраняване на езиковата и културна идентичност чрез изучаването на български език като свободноизбираем предмет и чрез курсове, както и за признаването му за втори език в албанската образователна система. 

„Очаквам от ваша страна много по-голяма активност, защото вие трябва да работите с нашите сънародници и с децата. Изучването на български език е най-важното условие за опазване на идентичността и важен мост с България“, заяви президентът пред ръководителите на българските дружества. По думите му едно от условията да се увеличи броят на студентите от Албания, които учат в България, е именно доброто владеене на български език. 

Държавният глава посочи, че е важно албанските граждани с българско самосъзнание да имат условия на предстоящото преброяване на населението да упражнят правото си на свободно волеизявление и българските дружества също имат своята важна роля за това.

На срещата представителите на българските дружества поставиха въпроси за  опростяване на процедурите по придобиване на българско гражданство, както и за обучението по български език, като президентът Радев заяви, че предстоят реформи в тази област и облекчаване на процедурите.

По време на срещата Румен Радев връчи Почетния знак на президента на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай за неговия принос за развитие на двустранните отношения и за дългогодишната му активна подкрепа за сънародниците ни в Албания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK