Президентът: Признателността към предците ни е мерило за нашето отношение към Родината

Снимки: Прессекретариат

Това заяви Радев при откриването на паметника на загиналите жители от село Руня във войните на България

Човек трябва да дойде тук, на място като село Руня, за да усети силата на думите на именития руски академик Дмитрий Лихачов, че „България е държава на духа“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на паметника на загиналите жители от село Руня във войните на България.

Държавният глава посочи, че монументът е величествен заради това, че жителите на селото със собствени сили са го съградили като знак на огромна признателност към нашите предци. „Преди 100 години те оставиха семейство, имот и живота си, за да тръгнат на война в името на днешните поколения“, заяви президентът Радев и добави, че сме в дълг на тези герои.

По думите му, признателността към предците ни е мерило за нашите отношения днес и към родина, и към семейство, и към бъдещето на идните поколения. „И каква по-голяма признателност за саможертвата на тези българи от това тяхното име да не бъде забравено“, посочи държавният глава. Той изрази признателност и към усилията на жителите на Руня да възстановят читалището в селото и приветства тяхната „сплотеност, задружност, вяра и оптимизъм“.

„С всичко това вие давате вяра на България, че можем да се справим с двете големи кризи – моралната и демографската. Давате ни вяра, че можем да пречупим негативните тенденции и хората да се връщат в малките населени места“, заяви Румен Радев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK