Президентът: През есента кризата ще се усети най-тежко

Снимка: Infomreja.bg

Това каза Румен Радев при посещението си в Кресна

Имам конкретни предложения преди кризата, която доказа още веднъж колко е необходима финансовата децентрализация на общините в България. Има такава стратегия повече от 10 години, която не се изпълнява. Кризата показа, че има заделени средства – те са милиарди, поне така се обявява, но няма административен капацитет тези средства да достигнат до всички нуждаещи се, а ако има финансова децентрализация, когато администрацията е на мястото и знае проблемите, но няма средства, заяви президентът Радев от Кресна.

Ако има децентрализация, ще има по-голям финансов ресурс и в местното ръководство ще има по-голяма административна самостоятелност, за да определи приоритетите и да работи в полза на хората. Затова трябва да продължаваме решително в тази посока. Общините са напълно недофинасирани, проблемите са напълно сериозни, трябва да се справя общинското ръководство само, допълни държавният глава.

Прогнозите и анализите, са, че есента ще бъде най-тежко, реалната безработица ще се усети точно тогава. Все още не е късно да се разгърне капацитетът на държавата и информацията да достига до всички хора, обясни президентът.

На срещата си с кмета Георгиев, президентът е обсъдил минаването на АМ „Струма“ и това, че в Кресна има 40 малки търговски обекти, а тези хора оставят категорично без работа.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK