Радев: При дебата за промени в Конституцията решенията трябва да вземаме сами

Снимка: Президентство

Конституцията трябва да установи правата на гражданите, каза президентът

При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия опит и модели, но решенията трябва да вземаме сами. За тези изменения правя „договорки“ единствено с българските граждани чрез обществените и съсловни организации и чрез институциите в България. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора с представители на Висшия адвокатски съвет. Срещата е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в Конституцията.

Румен Радев подчерта, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в Основния закон. „Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в основния закон. Другото е доброволен отказ от суверенитет“, заяви държавният глава и припомни, че още през септември м.г. в обръщението си пред Народното събрание се е обявил за необходимост от промени в Конституцията, а през ноември е инициирал и широк обществен дебат по темата. Президентът благодари на Висшия адвокатски съвет, че има готовност да съдейства с експертността и практиката си.

По думите му, една от основните задачи на Конституцията е да установи правата на гражданите, а през последните три десетилетия българската адвокатура е натрупала солиден опит в отстояването правата на гражданите и често се е явявала последна бариера пред беззаконието. „След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система, дали е надежда бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол“, заяви Румен Радев.

По думите на Ралица Негенцова - председател на Висшия адвокатски съвет, промени в Основния закон трябва да бъдат изготвяни изключително прецизно и на експертно ниво. Във фокуса на консултациите с Висшия адвокатски съвет беше възможността за разширяване на достъпа до Конституционния съд, както и засилване на гаранциите за защита правата на гражданите. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK