Президентът: Премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните дела на България

Снимка: МС

„Очаквам България да не остава само в ролята на домакин и се надявам, че  министър-председателят ще постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци“. Това каза президентът Румен Радев, запитан какви са очакванията му от предстоящата по-късно през деня във Варна среща на българския премиер Борисов с президента на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган. Българският държавен глава участва днес в София тържествените чествания по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

Президентът Радев изрази надежда европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми. „Нормално е да очакваме от тях да отстояват и българския интерес“, допълни държавният глава.

В отговор на въпрос, президентът Радев заяви, че въпросите, които страната ни ще постави на срещата във Варна не са били съгласувани с него. „Аз съм изказал публично своите съображения“, добави президентът.  Попитан дали премиерът Борисов може да разчита на неговата подкрепа по време на срещата Европейски съюз - Турция във Варна, Румен Радев подчерта, че това е важна среща и всички тези, които са в защита на българския интерес, имат неговата подкрепа.

Държавният глава изрази и надеждата си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да приеме предложението за провеждането на лична среща между двамата в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО през юли в Брюксел. Темата по време на разговора ще бъдат двустранните отношения между България и Турция, допълни президентът Румен Радев и посочи, че ще бъде последователен в отстояването на интересите на България, както вече е заявявал това.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK