Президентът пред студенти от ЮЗУ: Не съм раждан в Благоевград, но тук станах човек

снимки: infomreja.bg

"Не съм раждан тук, но тук станах човек, тук получих образованието си и стартирах първите си проекти, тук получих и своята човешка и професионална перспектива". С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна лекцията си „България и Стратегия 2020 на Европейския съюз: предизвикателства и перспективи” пред студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски". 

Държавният глава обясни откровението си с убеждението, че смята Благоевград за свой град, а жителите му - за свои приятели.

В същия тон пред младите хора той сподели, че винаги е ненавиждал българската поговорка "Не ми давай акъл, дай ми пари!", която според него не би трябвало да е определяща за българската действителност.

"В много други държави хората щяха да кажат: "Дай ми акъл, парите ще дойдат след това!", добави Росен Плевнелиев, според когото богатите хора не са богати, защото са си пожелали пари, а защото са имали идея, имали са умение и са вложили много труд за успеха си.

Според него примерът е аналогичен и за държавното управление и поясни: "Държавите са богати, защото имат дългосрочен план и работещи институции, които го подкрепят".

Държавният глава започна визитата си в Пиринско от Югозападния университет. Малко преди да изнесе лекцията си, Росен Плевнелиев разговаря на четири очи с ректора проф. Иван Мирчев.

Пред журналисти държавният глава коментира предстоящото си посещение в гърменското село Рибново, като обясни, че е амбициозен президент и иска да посети места, където друг президент не е стъпвал.

Росен Плевнелиев взе участие в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на великия революционер Гоце Делчев на площад "Македония" по повод 100-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и 109-тата годишнина от смъртта на Гоце Делчев.

В рамките на визитата си на площада в Рибново президентът ще посети местното училище и ще се срещне с кметове и общински съветници от община Гърмен.

В късния следобед държавният глава ще участва и в паметното тържество по повод 109-тата годишнина от смъртта на патрона на родния си град - легендарния войвода Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

sklavoy19:28 - 05.05.2012
...и на президента му бе подарен ръчно преписано копие на История славянобългарска изработено от студента по история Владимир Василев.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK