Държавният глава удостои гръцкия посланик у нас с орден „Стара планина“ първа степен

Снимки: Прессекретариат

Дипломатът беше удостоен с висшето държавно отличие за заслугите си в развитието на българо-гръцките отношения

Стратегическото партньорство между България и Гърция е достижение на нашите две страни, с което можем да се гордеем, защото то е неоценим принос към европейската архитектура за мир, стабилност и просперитет.

Това заяви президентът Румен Радев при награждаването на посланика на Гърция у нас, Григориос Василоконстандакис, с орден „Стара планина“ първа степен.

Дипломатът, чийто мандат в страната ни приключва през октомври, беше удостоен с висшето държавно отличие за заслугите си за развитието на българо-гръцките отношения и сътрудничество.

По време на церемонията в Гербовата зала президентът Румен Радев отбеляза тенденцията в двустранните отношения за подобряване на количествените показатели в търговския стокообмен, енергетиката, инвестициите, туризма, както и духовната и културна близост между двете държави.

Отношенията между България и Гърция са доказателство как на Балканите може да се гради стратегическо партньорство в дух на взаимно доверие и да се развиват здрави политически, икономически, културни и образователни връзки между държавите, заяви Румен Радев. Той допълни, че с професионалната си отдаденост и активна дейност посланик Григориос Василоконстандакис е допринесъл за задълбочаване на отличните връзки между страните ни.

Посланик Василоконстандакис благодари за оказаната чест да бъде удостоен с държавния орден. Дипломатът открои сътрудничеството между България и Гърция като безусловен фактор за общ просперитет и мир в региона. „С наближаването на края на мандата ми в България, се увеличават спомените ми от Странджа, Черно море, от сърцето на България във Велико Търново и Арбанаси, от Елена, Карлово, красотата на Родопите, историята на Плевен, Пловдив и Русе“, заяви посланик Василоконстандакис.

На церемонията днес присъстваха представители на дипломатическия корпус у нас, на изпълнителната и законодателната власт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK