Президентът: Ако искат да обяснят нещо, то управляващите трябва да го обяснят на българския народ

Снимка: Дневник

„Ако искат да обяснят нещо на някого, то трябва да го обяснят на българския народ. В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес по повод искането на председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова за среща, на която на държавния глава да бъдат представени законовите промени засягащи, цената на застраховката "Гражданска отговорност".

Държавният глава припомни, че по Конституция стои в края на законотворческия процес и активно участва в него. „Тази сутрин наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, с което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемането на Бюджет 2019“, добави Румен Радев.

Президентът уточни, че не може да каже дали ще наложи вето и на законовите промени, свързани с тавана на обезщетения на близки на загинали при катастрофи. „При мен още не е дошъл този закон“, посочи Румен Радев.

„Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка през 2016 г., която се възбужда няколко дни след като е обявена моята номинация. Това ми дава основание да вярвам, че целта е политическа“, посочи президентът в отговор на въпрос как ще коментира действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу номинирания от него конституционен съдия Атанас Семов.

В отговор на въпрос, че в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за България се очаква да бъде отбелязан напредък на страната ни в борбата с корупцията, президентът заяви, че самите протести са достатъчно основателен аргумент за показване на реалното състояние.

Помолен да коментира искането на Асоциацията на европейските журналисти да бъде наложено вето върху медийния законопроект, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, Румен Радев бе категоричен, че без прозрачност и свобода на медиите не можем да имаме и ефективна антикорупционна политика.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK