Президентът: Посрещнахме патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик

Колаж: Infomreja.bg

„Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Аз съм не само политик, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи.“

Това заяви днес в Пловдив президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира поведението на всерусийския патриарх по време на визитата му в България.

Според Румен Радев остава открит въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение и да експлоатира кризата в нашите отношения“.

Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство, подчерта още президентът и добави, че това е позицията, която е отстоял и по време на срещата пред гостите и в присъствието на Българския патриарх Неофит и митрополитите.

В отговор на въпрос дали някой се опитва да създава и експлоатира интрига по повод коментарите на патриарх Кирил в България и дали това може да навреди на българо-руските отношения, Румен Радев коментира, че истерични политикани, демагози, платени анализатори има и в Русия, и в България.

„Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна. Не трябва те да имат водеща роля в нашите отношения“, категоричен беше президентът.

По отношение на публикуването на записа на сайта на Руската патриаршия, в който се показва само изказване на руския патриарх, но не и на отговора на българския държавен глава, президентът Радев посочи, че явно не става дума за афект, а за политическа режисура.

„И вярвам, че Негово Светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея. Но, убеден съм, че Москва ще осмисли случилото се“, заяви президентът.

Румен Радев беше категоричен, че като държавен глава няма да бъде заложник на емоциите.

„Ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха години и продължават да го правят“, добави президентът.

Държавният глава добави, че от визитата на всерусийския патриарх Кирил предпочита да запази в себе си спомена за хилядите българи, изкачили историческия връх Шипка на Националния ни празник 3 март.

Попитан дали е съпричастен с усилията на Българската православна църква да подкрепи заявеното от Македонската православна църква желание за получаване на независимост и общи съслужения, Румен Радев заяви, че този въпрос е изцяло в прерогативите на БПЦ.

„По време на своята визита в Република Македония аз бях придружаван от двама уважавани български митрополити – пловдивският митрополит Николай и старозагорският митрополит Киприян. Тук държавата не може да се меси, но от двете страни на границата между Република България и Република Македония ние имаме общи имена, имаме обща история, общи празници и сме изключително близки, нека това да се отчита и от църквите“, посочи президентът.

На въпрос как би коментирал промените в Закона за частната охранителна дейност, президентът припомни, че е сезирал Конституционния съд за определени разпоредби от този закон, които влизат в противоречие с Българската конституция.

„В Конституцията много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани“, посочи Румен Радев.

Помолен да коментира развитието на сделката по продажбата на ЧЕЗ, президентът Радев отговори, че правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата за финансиране и по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа.

„Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансите, няма как да сме наясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на госпожа Гинка Върбакова. Кой води преговорите от името на българската държава и, много по-интересно, кой води преговори от името на госпожа Върбакова? Твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в Министерски съвет“, посочи още държавният глава.

Румен Радев заяви, че счита за основателно през втората половина на април да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK