Президентът от "Вихрен": За мен е важно институциите да работят за гражданите

Снимка: Infomreja.bg

Днес заедно отбелязахме пореден етап в оборудването на заслона, каза Радев

Първо искам да кажа, че имаме прекрасни планини. Те не са само природен ресурс, те са част от нашата национална идентичност. Подкрепям инициативата и би било добре институциите да подкрепят инициативата на Асоциацията на планинските водачи, за да може нашите планини да бъдат по-достъпни, по-безопасни и да може повече млади хора да ги опознават.

С този призив започна своето изявление пред медиите президентът Румен Радев, който стъпи на хижа „Вихрен“ след 10-часов преход от хижа „Яворов“ над Разлог през Кончето и заслона до хижата над Банско.

Причината за прехода бе инициативата на Асоциацията на планинските водачи за построяване на нов заслон на Кончето, която президентът подкрепи. Асоциацията беше отличена от националния конкурс „Доброволческа инициатива“ за 2018 година под патронажа на президента за проекта „Обновяване на заслон „Кончето“ в Пирин планина. В похода се включиха директорът на Дирекция „Национален парк Пирин“ Росен Баненски, ръководителят на катедра „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ в Националната спортна академия доц. Александър Шопов и алпинистите Дойчин Боянов и Емил Божанов.

Държавният глава се включи в дейностите като занесе медицинска аптечка с всички необходими материали, която бе опакована в специална стереопорена кутия, за да предпази лекарствата вътре.

На заслона има вече одеяла и други неща, необходими на всеки, които го посети.

Аз се ангажирах за построяването на нов заслон. Днес заедно отбелязахме пореден етап в оборудването на заслона. Трябва да пазим планините си от всякакви посегателства, безобразна сеч и бракониерство.

Сърцати, невероятни хора са и алпинистите, и планинските водачи, които на гръб са пренесли целия този материал. И това е в полза на хората.

За да може в случай на нужда този заслон да спасява човешки животи.

Относно липсата на въздушна планинска помощ след прекратяване на договора на ПСС с фирмата, която обслужваше спасителния хеликоптер, президентът коментира:

Нямаме си хеликоптер за ППС, както си нямаме много други неща, свързани с всички други държави от ЕС. Тук в планината това е единственото средство, което може да окаже помощ. От моя опит във ВВС знам какво значи да можеш да реагираш на време, да се притечеш за спасяване на живот.

Но тези хеликоптери ще бъдат необходими не само за планината, а за така наречения първи златен шанс при произшествията по нашите пътища.

За мен е важно институциите да работят за гражданите и да подкрепят подобни инициативи.

Извън темата за планината Радев обсъди и темата „Белене“:

Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва едно – че от тази централа има необходимост и тя ще бъде рентабилна. Защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.

Не мога да давам никакви оценки, чакам и шорт листа и се надявам държавата да проучи много внимателно самите инвеститори, техния потенциал, техните конкретни планове, защото най-големият риск е по средата на проекта потенциалът на тези инвеститори се изчерпа и да минем на варианта държавата да трябва да се намеси.

Това ще срине идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата.

На последно място с кратък коментар президентът прекрати всички спекулации за напускането на шефа на НСО заради съпругата на президента Десислава Радева:

Глупави медиини публикации няма да коментирам. Преди дни ген. Дяков дойде при мен с молба за освобождаваме поради личен мотив и аз го освободих.

Аз съм признателен и благодарен на ген. Дяков – стойностен човек, професионалист и човек.

Уникално, с всички хора, които срещнахме, той се снима. Просто невероятно, все едно е ходил цял живот по планината. Говорихме си много време за самолети, претоварвания. Натовари се уникално. Той не използва осигуровката си, преминавайки през Кончето. Височините не му влияят. добра спортна форма, каза Емил Божинов от Асоциацията на планинските спасители.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимки: Президентство
Снимки: Президентство
Снимки: Президентство
Снимки: Президентство
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Осигурителните въжета на президента, които той не използва
Емил Божинов
Снимка: Infomreja.bg
Снимки: Президентство

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK