Държавата добави 15 млн. към бюджета на БАН, с 23 млн. под поисканото

Снимка: offnews.bg

Държавата добавя 15 милиона лева към бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерския съвет, след като проведе там среща с ръководството на Академията и премиера Бойко Борисов.

Сумата е с 23 млн. по-малко от ултимативно поисканата от БАН.

Обещанието от министъра бе направено днес, след като БАН заплашиха с ефективни протестни действия, включително по време на българското председателство на Съвета на ЕС, заради недостойното, по думите им, заплащане. В навечерието на празниците от фасадата на централното им управление, на метри от Народното събрание, бяха спуснати черни знамена като „символ на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната“.

На 11 декември Общото събрание на БАН публикува и обръщение, в което се казва, че учените от БАН „за пореден път сме унизени от приетата от Народното събрание бюджетна субсидия“ и се заявява началото на протест под надслов „Повече няма да търпим“.

В текста се посочва също, че бюджетната политика към БАН през последното десетилетие е „война срещу интелекта“.

Те илюстрираха с примери твърденията си: средната заплата в България за бюджет 2018 г. ще е 1080 лева, в София – 1420 лева, а в БАН – 755 лева. Стипендията на докторант е 450 лева, а минималната заплата – 460 лева, допълниха от Академията.

От БАН формулираха целите на протеста по следния начин:

„Запазване на изследователския капацитет на Българската академия на науките чрез получаване на целево финансиране за нормализиране на основните заплати на учените, специалистите и научнопомощния персонал спрямо равнищата, приети в други направления в системата на Министерство на образованието и науката за 2018 г. Това налага целево допълване на бюджетната субсидия на Българската академия на науките с 38 млн. лв.“

Тази сума би позволила средна основна заплата за професор в размер на 1250 лева, на доцент – 1050 лв., на главен асистент – 850 лв., на асистенти и специалисти с висше образование – 750 лв., на научнопомощен персонал със средно и полувисше образование – 650 лв.

От Академията поискаха още увеличение на докторантските стипендии до размера на една и половина минимална заплата към 1 януари 2018 г. – 765 лв., както и целево поощрително финансиране според резултатите от научноизследователската дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK