Президентът връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание

Снимки: Прессекретариат на президента

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6  май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът удостои генерал-лейтенант Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал“.

Президентът освободи генерал-майор Димитър Илиев от  длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го назначи на длъжността заместник-началник на отбраната. Държавният глава удостои Димитър Илиев с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов пое длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите. На церемонията той беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

С друг свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Иван Ортомаров от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната, назначи го на длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Президентът назначи полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. 

Румен Радев назначи полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба „Военна информация“, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов е назначен на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната. В Гербова зала той беше удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Държавният глава удостои полковник Митко Григоров с висше офицерско звание „бригаден генерал“ и назначи капитан I ранг Георги Пенев на длъжността  заместник-командир на Военноморските сили, като го удостои с  висше офицерско звание „флотилен адмирал“. С друг свой указ Румен Радев назначи полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

В Гербова зала на „Дондуков“2 държавният глава удостои и  полковник Веселин Стоев – административен ръководител – военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

„Използвам приятния повод - навечерието на големия християнски празник Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия, за да изразя своето уважение към вас и да ви приветствам за усилията, които полагате във вашата високоотговорна дейност“, обърна се президентът към удостоените с висши офицерски звания военнослужещи и подчерта, че очакванията на българския народ за сигурност в този все по-тревожен свят са огромни.

Държавният глава подчерта, че обществото ни очаква законност, прозрачност и ефективност при модернизацията на Въоръжените ни сили. „Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се водите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест. Убеден съм, че с вашия висок професионализъм, компетентност и умения, с изразените лидерски качества и висока мотивация ще отговорите на тези очаквания и ще продължите да работите все така последователно и решително за развитието на Българската армия и за издигането на нейния авторитет“, посочи президентът Радев.

„Нашите съюзници от НАТО и Европейския съюз очакват не декларирани, а реални способности и съвместимост. Министърът на отбраната и неговия екип очакват от вас висок професионализъм, активност и отговорност при ръководството на Българската армия, както и при вземането на важни решения за приоритетите и бъдещето на Въоръжените ни сили. Вашите подчинени очакват лидерство и грижа за тяхното професионално и кариерно развитие за повишаване на техния социален статус и мотивация“, каза още в словото си държавният глава.

От името на удостоените с висше офицерско звание началникът на отбраната генерал Андрей Боцев изказа благодарност на държавния глава за оказаната чест, доверие и дадената висока оценка. „Искам да ви уверя, че във времевия отрязък, който ни давате ние ще имаме възможност като екип и ръководители на Българската армия да постигнем своите стратегически виждания и набелязани цели. Обещавам с достойнство и чест да защитаваме авторитета на Българската армия, да го издигаме и да работим в направленията, в които сме поели преди една година“, заяви генерал Боцев.

В навечерието на празника на Българската армия генерал Боцев увери, че българските воини ще работят с решителност и желание за постигането на основните цели – мотивиран и подготвен личен състав на Българската армия, възстановяване и надграждане на отбранителните способности и модернизация на армията, съвместима с нашите партньори от НАТО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK