Президентът обвини прокуратурата в страх и зависимости

Снимка: Infomreja.bg

Този път след информацията, огласена от главния прокурор

Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно – страх и зависимости. Това заяви държавният глава пред журналисти днес в с. Мадара, помолен да коментира думи на главния прокурор.

В рамките на своето посещение в Североизточна България президентът Радев проведе среща с ръководители на образователни институции, обществени дейци и интелектуалци в град Шумен. Образователната политика следва да се води така, че да не се губи националната идентичност и самосъзнание, усещането за общност и вярата в собствените възможности, беше позицията на участниците в срещата.

Президентът и обществените дейци се обединиха около тезата, че на България е необходима целенасочена и дългосрочна държавна политика в образованието, която да залага не само на придобиването на знания, а и на възпитанието на младото поколение. 

Представителите на образователните институции призоваха държавната политика в образованието да бъде съобразена и с нуждите на местните общности. „Оттук, от Мадара, Плиска и Преслав, започва България, а няма достатъчно свободни бройки дори и за археология“, отбелязаха представителите на образователните институции в региона.

„Навсякъде в света археологията и представянето на националното културно-историческо наследство е част от икономиката, докато в България все още липсват достатъчно усилия на държавата в тази посока“, каза Румен Радев. „Трябва да има национален план за популяризиране на всички тези археологически обекти“, добави президентът. 

Участниците в срещата откроиха традициите на преподаване и международните успехи на младите хора от Шумен в областта на информатиката и точните науки.

Румен Радев отново подчерта необходимостта вместо да се ангажира с изграждането на бензиностанции, държавата да инвестира в бъдещето на младите хора, като създаде в областните градове центрове за безплатно извънкласно обучение по информационни технологии, компютърен дизайн и други перспективни дисциплини, което вече се прилага в редица страни по света.

„Няма как да вървим напред и да сме конкурентни в дигиталната епоха, ако не инвестираме в младите хора“, заяви президентът Радев.

След срещата си с обществените дейци в Шумен държавният глава посети с. Мадара и заедно с кмета Неделчо Неделчев разгледа скалния релеф „Мадарски конник“ и скалния параклис „Св. Пантелеймон“.

 

Снимка: Прессекретариат
Снимка: Прессекретариат
Снимка: Прессекретариат

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK