Президентът обсъди с Каракачанов задълженията на армията при продължаваща епидемична обстановка

Снимка: Президентство

Даряването на кръвна плазма от военнослужещи бе във фокуса на разговора

Предприетите мерки за изпълнение на конституционните задължения на Българската армия при продължаваща епидемична обстановка бяха обсъдени днес на среща в президентската институция. Срещата се проведе по инициатива на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и в нея участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.

„Задача от първостепенна важност е да се запазят здравето и животът на личния състав, за да могат Въоръжените сили да продължат изграждането на способности и да изпълняват своите функции при всякакви условия“, заяви държавният глава.

Осигуряването на непрекъснатост на носенето на бойни дежурства, както и своевременно медицинско наблюдение и лечение на личния състав бяха сред темите на срещата. Министърът на отбраната и началникът на отбраната информираха за прилаганите и набелязани мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в Българската армия и недопускане на загуба на отбранителни способности.

По-рано през деня бе издадена заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов се създава организация за дарение на кръвна плазма във Военномедицинска академия (ВМА) за лечение на тежки случаи на Covid-19.

Даряването на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Условията за това са те да са преболедували Covid-19, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест.

Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK