Президентът е бил подслушан покрай разследване за злоупотреби в армията

Снимка: БТА

Това е първото публично обяснение на прокуратурата

Аудиозаписите с гласа на президента Радев са направени в рамките на разследване на злоупотреби в армията, каза главният прокурор Иван Гешев по БНР. Това е първото публично обяснение на прокуратурата за това на какво основание е бил записан разговор между държавния глава и комнадира на военновъздушните сили Цанко Стойков.

Преди дни държавното обвинение предприе две действия, свързани с президента – попита Конституционния съд в кои случаи президентът може да бъде разследван и разпространи аудиозаписи, в които ген. Стойков и президентът Радев обсъждат проверка на антикорупционната комисия, свързана със съпругата на държавния глава.

"Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ”, каза Гешев в интервюто си за “Неделя 150” на БНР.

По думите му, записът с гласа на президента не е специално разузнавателно средство (СРС), а веществено доказателствено средство (ВДС): “В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство”.

Уточнението на Гешев идва на фона на предупрежденията на водещи юристи, че СРС не могат да бъдат обнародвани преди да е приключило делото, по което те са събирани. По случая има влязло в сила съдебно решение.

Главният прокурор представи хронологията на събитията, довели до разпространението на записите. На 22 януари наблюдаващите прокурори са констатирали, че “вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков” и са спрели наказателното производство преди да установят дали наистина двамата разговарящи са се опитали да попречат на антикорупционната комисия да установи нередности около назначаването на Десислава Радева за пиар на военновъздушните сили през 2014 г.

“И аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка [на антикорупционната комисия по отношение на Десислава Радева], и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията", каза Гешев.

От думите на главния прокурор стана ясно как той си представя реда на предстоящите събития, ако Конституционният съд потвърди, че президентът може да бъде разследван: “...трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт". /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK