Горно Тишаново събра десетки на традиционна земляческа среща! Съборът стартирал през далечната 1885 г.

Снимки: Infomreja.bg

Китното невестинско село Горно Тишаново събра десетки хора на традиционна земляческа среща. Сега въпреки огромните си размери в населеното място живеят едва 17 човека, а най-близката община до тях е Невестинска.

„Можем да се похвалим, че нашият събор е най-старият. Започва да се прави от освещаването на черквата през 1885 г. Мястото на, което се събираме днес е известно като „Съборището“, а преди десетилетия на него имаше изградено начално училище.

През последните 16 години не пропускаме събор, като той традиционно се прави в деня след Петровден, по стар стил“, разказа пред ИНФОМРЕЖА кметският наместник на селото Боян Иванов.

По негови думи празникът имал малки прекъсвания, но през последните 16 години насам той винаги събира млади и стари на мегдана в Горно Тишаново.

Преди години на събора курбан не е правен, но по идея на кметския наместник вече всяка година местните и гостите на китното селце в Невестинска община се радват на вкусни гозби.

„Тази година курбанът беше приготвен от майсторката Цветанка Плякова от съседното село Ваксево. Той е овчи, а продуктите за него са ни дарени от нашия съселянин Румен Георгиев“, разказва още дейният кметски наместник.

За него както и за малцината останали местни съборът е повече от празник, на него те успяват да се видят поне веднъж годишно с близки, роднини и приятели от региона.

„През 1946 г. в Горно Тишаново бяхме над 1700 човека, сега сме едва 17 жителите. Можете да си представите. Вече никой не иска да се върне на село. Младите избягаха, възрастните починаха и както повечето села и нашето се обезлюдява“, коментира още с носталгия Боян Иванов.

И както традицията повелява на събора не липсваше много музика, танци и настроение. Хора от различни поколения се върнаха в родното си село, където някога е кипял живот.

Разкази от по-възрастни на по-млади пък забавляваха всички присъстващи, които си обещаха и другата година по същото време да се съберат на „Съборището“, където отново да се забавляват.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK