Президентът ни се срещна с българската общност в Латвия

Снимки: Президентство

Българската държава ще направи необходимото, за да поддържа активни отношения със сънародниците ни в Латвия. Ако тази връзка не е жива и постоянно действаща, тя ще се прекъсне много лесно със следващите поколения. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес в Рига с представители на българската общност в Латвия. Държавният глава подчерта, че българските институции обмислят възможността „пътуващ посланик“ да работи на място със сънародниците ни в Латвия до откриването на българско представителство в страната. В момента българското посолство в Полша обслужва нуждите на българската общност в Латвия за издаване на български документи.

„Българинът е трудолюбив и почтен и се радвам, че сте утвърдили тази представа за страната ни в Латвия“, подчерта на срещата президентът Радев.

Да бъде създадено българско училище в страната, което да подкрепи усилията на общността да запази своя език и културни традиции, поискаха сънародниците ни. Те подчертаха, че се опитват да популяризират българския език и култура в своя ежедневен живот в Латвия.

Отправен бе призив за откриването на българско дипломатическо или консулско представителство в Латвия, което да улесни издаването на паспорти и други необходими документи за сънародниците ни. По думите им въвеждането на електронно управление в България е необходимост и е крайно време да се случи, за да улесни комуникацията с българските институции. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK