Президентът не позволи Катунци да бъде прекръстено на Вангинград

Снимка: Infomreja.bg

От доклада на помощния орган не става ясно чие е било предложението за Вангинград

Президентът Румен Радев е отхвърлил предложението за преименуване на село Катунци, община Сандански, на Вангинград. Това става ясно от доклада за 2020 г. на президентската комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места. Идеята селото да се прекръсти на Вангинград е едно от предложенията, по които президентът се е произнесъл миналата година с помощта на комисията.

От доклада на помощния орган не става ясно чие е било предложението за Вангинград. Мотивът на комисията е, че то не отговаря на приетия принцип, че правото на инициатива за промяна в наименованието на дадено населено място следва да принадлежи на органите на местното самоуправление и трябва да бъде подкрепено от мнозинството от неговите граждани.

По Конституция президентът наименува обекти с национално значение и населени места. Той не може да прехвърли това правомощие на вицепрезидента (както може да направи за даването на българско гражданство или за помилването, например).

През 2020 г. помощната му комисия е провела само едно неприсъствено заседание – в края на годината, на което е разгледала три преписки./ СЕГА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK