Държавен вестник обнародва указа за назначаването на Гешев

Снимка: Infomreja.bg

Назначавам Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България. Това постановява президентът

Назначавам Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България. Това постановява президентът Румен Радев с указ № 273. Решението е обявено днес в Държавен вестник, предаде репортер на БГНЕС.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува повторно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор на 14 ноември 2019 г.

С 20 гласа “за” и 4 “против” пленумът на ВСС повторно гласува за кандидата за главен прокурор Иван Гешев. На първото гласуване на 24 октомври Гешев беше избран с 20 гласа “за” и 4 “против”. На 7 ноември, президентът Румен Радев върна обратно във ВСС избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

След повторното гласуване на Гешев, президентът Радев подписа указа за назначаването на новия главен прокурор. Конституцията казва, че главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK