Благоевградчани склониха глава пред героите освободители

Снимки: Община Благоевград

Със звън на камбани в двора на църквата „Въведение Богородично“ започнаха честванията по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Отслужена бе панихида за загиналите за Свободата и бяха положени цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински.

Почит към националните герои отдадоха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, заместник- областните управители, председателят на ОбС - Радослав Тасков, заместник- кметовете на Благоевград - Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, Иво Николов, депутатите Даниела Савеклиева и Асим Адемов, почетният консул на Република Казахстан в България Митко Солаков,директор Дирекция „Правно- норматично обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители на църквата, на политически партии, културни институции, всички учебни заведения в община Благоевград, граждани.

Почитането на националните ни герои продължи в градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев”, където се състоя ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски.

Тържествено шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. То бе предвождано под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски. Паралелно с това, тръгна и шествие от Съдебната палата, с ученици, предвождано от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.

Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400. Отслужена бе молитва за благоденствие от свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Венци и цветя бяха положени пред паметника на Гоце Делчев, в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Димитър, Алекс, Михаела, Антон, Виктор припомниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Те рецитираха едни от най- силните, патриотични и отличаващи се български стихотворения и силни думи оттекнаха над площадното пространство.

Финалът на честванията по повод 3. март беше поставен от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ и Гайдарска формация.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK