Президентът на Шипка: Днес сме се събрали да почетем нашето общо минало

Снимка: БГНЕС

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март. Националните чествания по повод 140-годишнината от Освобождението на България се провеждат под патронажа на българския  държавен глава.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода. Върху руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.

„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, обърна се президентът към стотиците граждани дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.

Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. „Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.

Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK